HR++ GLAS (<- Terug naar overzicht)

Normatief  verplicht.

Kwaliteit

De beglazing van uw woning is superbelangrijk. Sinds kort bestaat er ook duidelijke reglementering rond de beglazing van ramen en deuren. Het glas waarmee Haki werkt, voldoet aan de strengste eisen van de Belgische Unie voor technische goedkeuring in de bouw.

Er bestaan tientallen soorten glas, allemaal met verschillende eigenschappen. Haki werkt alleen met goed isolerende beglazing. Investeer nu in isolerende beglazing en bespaar op termijn duizenden euro's.

K-waarde = de U-waarde

Beide benamingen zijn juist, maar de U-waarde is de internationale benaming die het op termijn zal halen van K-waarde.

Beide waarden vertellen hoeveel Watt warmte-energie er door een vierkante meter glas verloren gaat bij een temperatuurverschil van 1 graad Kelvin tussen binnen- en buitenkant van de ruit.

Met andere woorden: hoe lager de K- of U-waarden van het glas, hoe beter het glas isoleert.

 

 

TIP bij de juiste glaskeuze
Voor welke beglazing u ook kiest, let er alleszins op dat de u-waarde kleiner is dan 1,3 W/m².K (Watt per vierkante meter maal Kelvin).

HR-glas:  of hoogrendementsglas

HoogRendementsglas ofwel low-e glas noemen we ook superisolerend glas omdat je minder energie verbruikt voor meer warmte. Binnen het gamma HR-beglazingen kun je zelf het isolatievermogen bepalen en kiezen uit: Top N+ en Energy N, dat tevens zonwerend is.

U-waarde

Wil je warmte-isolerend glas plaatsen, let dan op de U-waarde. De U-waarde geeft het warmteverlies aan en wordt uitgedrukt in W/(m2.K) (Watt per vierkante meter en per graad Kelvin). Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert.

Hoe lager de U-waarde hoe hoger het isolatievermogen:

Bij een buitentemperatuur van 0°C  buiten en 20°C binnenklimaat krijgt men aan de binnnenzjjde van:

Enkel glas                           5.6 °C

Dubbel glas                        9.0° C

Hoogrendementsglas     16,3°C

Driedubbel Ug 0.6           18.0°C

Oude houten ramen       11.0°C

Oude pvc ramen              11.0°C

Oude alu ramen                 6.0°C

Thermisch alu raam          9.0°C

Hoogthermisch  alu          16,0°C

Nieuwe pvc ramen           16.0°C

Passief huis raam            19,0°C

 

 

 

Warmte-isolerend glas

Langs waar gaat de meeste energie verloren van een gebouw?

Bij een gemiddeld goed geïsoleerd gebouw gaat slechts een vierde van de energie verloren langs het dak en de muren.

40 % gaat verloren via het schrijnwerk en glas.

Van een raam bestaat gemiddeld 20% uit raamkaders en de overige 80 % is glas.  Vandaar dat het glas de belangrijkste factor is. Hoewel men de koude brug van de profielen niet mag onderschatten.

Daarom bestaat er sinds geruime tijd hoogrendementsglas.

Bij AGC noemt men dit TopN+.

Het geheim zit hem in de extra coating van 1 van de glasbladen.Daardoor gaat er minder warmte verloren.

Zo'n onzichtbaar laagje laat de zonnestralen door (dus gratis warmte) en weerkaatst anderzijds de warmte van binnen, zodat die niet ontsnapt.

Zo kun je grotere ramen plaatsen, zonder schrik voor je energierekening. Je hebt het lekker warm, zelfs in de buurt van de grote ramen.

De warmte komt binnen en gaat niet meer weg


Langd de coating komen zonnestralen en hun bijhorende warmte door het glas gemakkelijk het gebouw  binnen.

De coating reflecteert de binnenwarmte naar het interieur toe,  waardoor de warmte binnenskamers blijft en er minder warmteverlies is aan het glasoppervlak.

 


Ug 1.0 W/m

AGC Top 1.0  is een innovatieve beglazing door AGC ontwikkeld. Het is de beste combinatie van thermische isolatie (een u-waarde van 1,0 W/m².K) en een hoge zontoetredingsfactor.

De zontoetredingsfactor of ZTA van glas drukt het procent warmte uit die door het glas straalt. Glas met ZTA 40 bijvoorbeeld laat dus 40% warmte door). De rest van de warmte wordt teruggekaatst.

Het glas 'Planibel Top 1,0' bespaart energie in winter én zomer; het is de ideale oplossing voor particuliere woningen.

Ug 0.6 W/m

Passiefwoningbouw vereist nog betere prestaties
Het glas Thermobel TRI met 3 glasbladen maakt de hoogste thermische prestaties mogelijk, namelijk tot een u-waarde van 0,6 W/m²K. Het Thermobel TRI-glas bestaat uit 3 lagen. Tussen de glasbladen is er een spouw die gevuld is met het isolerende edelgas Argon.

Het laat enorm veel licht door en heeft een heel hoge zontoetredingsfactor. Deze beglazing levert de grootste energiebesparing op.

De zontoetredingsfactor of ZTA van glas drukt het procent warmte uit die door het glas straalt. Glas met ZTA 44 bijvoorbeeld laat 44% warmte door). De overige 56%van de warmte wordt dus teruggekaatst.

Thermobel TRI is een beglazing die geschikt is voor het bouwen van een passiefhuis.